Δε θα έπρεπε να σας τρομάζει ένα μικρό κόκκινο panda ή ένα μικρό βατραχάκι ωστόσο καλό είναι να διαβάσετε για κάποια από αυτά πριν επιχειρήσετε να τα χαϊδέψετε. Στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε 10 ζώα που φαίνονται αθώα αλλά ουσιαστικά δεν είναι.

10. Kayan loris

Το Kayan Loris είναι ένα νυκτόβιο ζώο, συγγενικό των λεμούριων και ζει στη Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Έχει πολύ όμορφα και μεγάλα μάτια και ένα απαλό τρίχωμα που θα ήθελε κάποιος να χαιδέψει, ωστόσο ένα απλό άγγιγμα σε αυτό μπορεί να είναι και το τελευταίο σας. Είναι από τα λιγοστά δηλητηριώδη θηλαστικά και έχει πολύ τοξικά δαγκώματα. Το δηλητήριό του προκαλεί αναφυλακτικό σοκ που θα οδηγήσει σε θάνατο αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία.

9. Μελοασβός (Honey Badger)

Το Honey Badger μοιάζει με μια μικρή συμπαθητική νυφίτσα. Όμως μην αφήνετε το μέγεθος του να σας ξεγελάσει. Πρόκειται για ένα μικρό σαρκοφάγο που ζει στις ερήμους της Νότιας Αφρικής και της Μποτσουάνα. Έχει τη φήμη του πιο ατρόμητου ζώου στον κόσμο. Είναι περίπου στο μέγεθος ενός μικρού σκύλου αλλά είναι γνωστό ότι τρώει κροκόδειλους, αντιλόπες και μεγάλα δηλητηριώδη φίδια όπως η κόμπρα και το μαύρα μάμπα. Είναι ικανό να σκάψει σε λακκούβες αλλά και να ανέβει σε ψηλά δέντρα για να επιτεθεί σε φωλιές πουλιών.

8. Κοάλα

Όλοι γνωρίζουν πόσο αξιολάτρευτα είναι αυτά τα ζώα. Ωστόσο, αντίθετα με ότι νομίζει ο περισσότερος κόσμος, τα κοάλα δεν είναι μικρές αρκούδες. Πρόκειται για μαρσιποφόρα, που σημαίνει ότι τα νεαρά μεγαλώνουν στη σακούλα της μητέρας τους μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα για να είναι αυτοδύναμα. Τα κοάλα επιβιώνουν κυρίως σε φύλλα ευκαλύπτου. Η διατροφή τους δεν τους παρέχει πολλή ενέργεια, για αυτό κοιμούνται πολύ. Έχει μακριά και κοφτερά νύχια καθώς και αιχμηρά δόντια και δυνατά σαγόνια. Τρέχουν αρκετά γρήγορα και επιτίθενται σε ανθρώπους ή σκύλους αν αισθάνονται ότι απειλούνται.

7. Κόκκινο Panda

Μην αφήσετε το χαριτωμένο βλέμμα του κόκκινου panda να σας ξεγελάσει. Το κόκκινο panda (ή firefox) είναι ένα μοχθηρό αρπακτικό. Είναι γενικά μοναχικά ζώα αλλά όταν κυνηγούν σε ομάδες, καταφέρνουν και καταβροχθίζουν ζώα πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθός τους καθώς έχουν πολύ αιχμηρά δόντια και νύχια. Το μέσο μέγεθος ενός κόκκινου panda είναι περίπου 64 εκατοστά. Βρίσκονται μόνο στα δάση των λόφων των Ιμαλαΐων. Στηρίζονται σε μικρά μπαμπού για να επιβιώσουν.

6. Κώνος ο γεωγράφος

Τα όμορφα καφέ-λευκά κοχύλια του σαλιγκαριού κώνου το καθιστούν ιδιαίτερα περιζήτητο στους συλλέκτες οστράκων, ωστόσο δεν είναι ένα σαλιγκάρι που θέλετε να αγγίξετε. Ο κώνος ο γεωγράφος είναι περίπου 15 εκατοστά και έχει απίστευτα τοξικό δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει αμέσως παράλυση. Αρκετοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτό το δηλητήριο, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο μείγμα πολλών τοξινών. Στην πραγματικότητα, από τα 500 γνωστά είδη σαλιγκαριών κώνου, ο κώνος ο γεωγράφος θεωρείται το πιο δηλητηριώδες.

5. Λαγοκέφαλος (Pufferfish)

Το αξιολάτρευτο πρόσωπο και οι πολύχρωμες αποχρώσεις των pufferfish τα κάνουν πολύ όμορφα να τα βλέπεις. Μπορούν να γεμίσουν το σώμα τους με αέρα για να φαίνονται μεγαλύτερα και να φοβίσουν τα πιθανά αρπακτικά. Αν και δεν είναι θανατηφόρα στην αφή, είναι πολύ δηλητηριώδη αν φαγωθούν. Τα περισσότερα pufferfish περιέχουν μια επιβλαβή ουσία που τα κάνει να έχουν κακή γεύση και να μπορούν να σκοτώσουν άλλα ψάρια. Για τον άνθρωπο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το δηλητήριο από ένα pufferfish μπορεί να σκοτώσει 30 ενήλικες ανθρώπους ενώ δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Κάθε χρόνο καταγράφονται ανθρώπινοι θανάτοι από τέτοιου είδους ψάρια.

4. Χρυσός δηλητηριώδης βάτραχος

Αυτό το μικροσκοπικό, όμορφο αμφίβιο ζει στα τροπικά δάση της Κολομβίας και είναι εξαιρετικά τοξικό. Με μέγεθος 5 εκατοστά, έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 10 ανθρώπους. Στην Κολομβία, οι ντόπιοι Embera χρησιμοποιούν αυτό το δηλητήριο για τα βέλη τους. Μόνο ένα άγγιγμα ή δάγκωμα του χρυσού βατράχου θα προκαλέσει ένα γρήγορο θάνατο. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να σώσουν αυτό το ζώο από την εξαφάνιση επειδή η τοξίνη του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα ως παυσίπονο.