Τα μυρμήγκια μπορεί να φαίνονται μικρά και αθώα αλλά είναι ένα πολύ περίεργο είδος εντόμου. Διαβάστε παρακάτω τους Top10 λόγους.

10. Σκοτώνουν τα γηραιότερα μυρμήγκια αν μολυνθούν

Στη Νότια Αμερική, υπάρχει ένα είδος μυρμηγκιού ξυλουργού που μπορεί να μολυνθεί από μύκητες. Ο μύκητας ελέγχει τον εγκέφαλο του μυρμηγκιού, μετατρέποντάς το σε ένα είδος ζόμπι που σταδιακά το σκοτώνει. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υγιή μυρμήγκια θα κρατήσουν μακριά από την αποικία αυτά τα μολυσμένα μυρμήγκια. Επίσης στέλνουν τα γηραιότερα μυρμήγκια της αποικίας να κάνουν το δύσκολο έργο στον έξω κόσμο και όποια γυρνάνε μολυσμένα τα σκοτώνουν.

9. Καταστρέφουν ηλεκτρικές συσκευές

Τίποτα δεν δημιουργεί τόσο φόβο όπως το “τρελό μυρμήγκι”. Τα κίτρινα τρελά μυρμήγκια έχουν προκαλέσει φοβερή ζημιά σε διάφορα νησιά, όπως στο νησί των Χριστουγέννων, κοντά στην Αυστραλία. Μέχρι σήμερα, αποτελούν απειλή για τα κόκκινα καβούρια που μεταναστεύουν σε αυτό το νησί. Και οι δύο τύποι τρελών μυρμηγκιών δημιουργούν “υπερ-αποικίες” με πολλαπλές βασίλισσες, καθιστώντας τα σχεδόν αδύνατο να εξοντωθούν. Ακόμη και όταν τα μυρμήγκια είναι νεκρά, συγκεντρώνονται σωροί από αυτά σε κάθε γωνιά των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Η έλξη αυτών των μυρμηγκιών για το ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί σε καταστροφή τηλεοράσεων, καλωδιώσεων και πολλών άλλων ηλεκτρικών συσκευών.

8. Έχουν σκλάβους

Η δουλεία μπορεί να είναι παράνομη, βάναυση και απάνθρωπη, όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποιος θα πίστευε θα συμμετείχαν σε αυτήν έντομα; Υπάρχουν μυρμήγκια γνωστά ως “δημιουργοί σκλάβων”, των οποίων τα σαγόνια είναι μεγάλα και δημιουργήθηκαν για πολεμούν. Αυτά τα μυρμήγκια εισβάλουν σε αποικίες φυσιολογικών μυρμηγκιών, απαγάγουν τα νεογέννητα μυρμήγκια από τη βασίλισσα και τα μεγαλώνουν για να είναι δούλοι τους.

7. Αιχμαλωτίζουν θύματα και τα διαμελίζουν

Ένα είδος μυρμηγκιού που βρίσκεται στον Αμαζόνιο είναι σε θέση να δημιουργήσει παγίδες για μεγαλύτερα έντομα όπως οι ακρίδες. Αυτά τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν φύλλα για να πλέξουν ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες. Μόλις πέσουν τα θηράματά τους στις τρύπες του διχτυού, επιτίθενται και τα κόβουν σε κομμάτια ώστε να φέρουν το βραβείο τους πίσω στην αποικία.

6. Κλέβουν τη ζεστασιά μας

Ενώ πολλά μυρμήγκια πεθαίνουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, τα μυρμήγκια του Φαραώ έχουν βρει έναν τρόπο να επιβιώσουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα μυρμήγκια αυτά χρειάζονται τεχνητή ζέστη για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν. Έτσι, ζουν σε μεγάλα θερμαινόμενα κτίρια, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους χώρους αυτούς.

5. Τα μυρμήγκια της φωτιάς μπορούν να σκοτώσουν ακόμα και ελάφι

Από όλα τα τρομερά μυρμήγκια στον κόσμο, ίσως το πιο απαίσιο είναι το μυρμήγκι της φωτιάς. Αλίμονο στο ατυχές ζώο ή στον άνθρωπο που διαταράσσει μια φωλιά μυρμηγκιών της φωτιάς καθώς αυτοί οι δαίμονες επιτίθενται και μάλιστα εκδικητικά. Αυτά τα μυρμήγκια κάνουν ένα οδυνηρό τσίμπημα, αφήνοντας ένα λευκό στίγμα στο δέρμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν να σκοτώσουν ή να στείλουν το θύμα σε κατάσταση σοκ. Άγρια ζώα όπως τα πουλιά, οι σαύρες, ακόμη και τα ελάφια έχουν σκοτωθεί από αυτά τα μυρμήγκια.

4. Τα μυρμήγκια του στρατού τρομάζουν ελέφαντα

Eίναι από τα πιο περίφημα στον κόσμο. Τα βρίσκουμε συνήθως σε περιοχές δασικής βλάστησης στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Τα μυρμήγκια αυτά κάνουν ένα προσωρινό δίχτυ συνδέοντας το σώμα τους για να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό κάλυμμα για τη βασίλισσα και τα αυγά της. Όταν τα μωρά είναι έτοιμα να μετακινηθούν, δημιουργούν μια γραμμή καταστροφής που τρώει οτιδήποτε στο δρόμο της. Μεμονωμένα, τα μυρμήγκια δεν μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά σε μια μεγάλη ομάδα, μπορούν να σκοτώσουν ζώα εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από τους εαυτούς τους. Μεγάλα ζώα και ακόμη και άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από αυτά τα μυρμήγκια. Ο ελέφαντας, ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία θηλαστικά στον κόσμο, είναι γνωστό ότι τρομάζει και φεύγει μακριά όταν συναντήσει τους στρατούς από τέτοια μυρμήγκια.