Όταν μιλάμε για ταχύτητα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι τα αεροσκάφη ή τα πολύ γρήγορα αυτοκίνητα. Ωστόσο, υπάρχουν πλάσματα του ζωικού βασιλείου που μπορούν να φθάσουν σχεδόν στην ίδια ταχύτητα.

Δείτε τη λίστα με τα Top 10 ταχύτερα ζώα στον πλανήτη.

10. Μπλε Γκνου | 80 km/h

Τα μπλε γκνου (Blue Wildebeest) είναι χορτοφάγα θηλαστικά που ζουν στην νότια και ανατολική Αφρική. Αναπτύσσονται και φθάνουν σε ύψος 1,30 μέτρων. Τα ισχυρά πόδια τους τα βοηθούν να φθάσουν σε ταχύτητα έως και 80 km/h. Αυτό το χάρισμα τα βοηθάει να αποφύγουν τους κυνηγούς τους και να μεταναστεύουν εύκολα. Τα συναντάμε συνήθως σε ομάδες, ενώ κάνουν τη μετανάστευση τους την ξηρή περίοδο σε υγρότοπους ψάχνοντας για τροφή.

9. Ψάρι Μαρλίν | 80 km/h

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια στον κόσμο, έως και 14 πόδια και το βρίσκουμε στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 80 km/h. Τα ψάρια Marlin επιλέγουν συνήθως ζεστά νερά ωκεανών για να ζήσουν. Αυτά τα γαλαζοπράσινα ψάρια έχουν τη συνήθεια να μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι και χιλιάδες μίλια. Το Marlin χρησιμοποιεί τη δύναμη των ρευμάτων του ωκεανού για να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Το ξίφος στο πρόσωπό τους τα βοηθά να βρίσκουν φαγητό και να επιτεθούν σε μικρότερα ψάρια αλλά και υποψήφια αρπακτικά.

8. Αντιλοκάπρα | 88 km/h

Η αντιλοκάπρα (Pronghorn Antelope) ζει στη Βόρεια Αμερική και μπορεί να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση με ταχύτητα που φθάνει τα 88 km/h. Σε αντίθεση με άλλα γρήγορα ζώα, η Pronghorn Antelope έχει τη δυνατότητα να τρέχει γρήγορα αλλά ταυτόχρονα να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουραστεί (κάνει ακόμα και 300 μίλια μετανάστευση). Ακόμα και αν οι τσίτα είναι ταχύτερα ζώα από αυτές τις αντιλόπες, δεν μπορούν να τρέξουν μεγάλες αποστάσεις με την ίδια αντοχή και ενέργεια. Η αντιλοκάπρα φθάνει σε ύψος 1 μέτρου και έχει πολύ ισχυρά πόδια και ώμους.

7. Sail Fish | 110 km/h

Το ταχύτερο ψάρι στον πλανήτη. Το Sail fish (Platypterus Istiophorus) ζει στην περιοχή του Ατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού. Μπορούν να φθάσουν σε μέγιστη ταχύτητα 110 km/h. Το σχήμα μακριού σώματος των ψαριών μέχρι τα 3,5 μέτρα τα βοηθά να κάνουν ταχύτερη κολύμβηση και καταδύσεις. Επιλέγουν ζεστό νερό για να ζήσουν. Όπως και τα μαρλίν, εκμεταλλεύονται την ταχύτητά τους για να ξεφύγουν από τους υποψήφιους θηρευτές όπως το χταπόδι και τα δελφίνια.

6. Τσίτα | 120 km/h

Το ταχύτερο τετράποδο στη γη, η τσίτα (Cheetah) μπορεί να φθάσει σε μια μέγιστη ταχύτητα 120 km/h. Τα ισχυρά μακρά πόδια τους τις βοηθούν να έχουν φοβερή επιτάχυνση και να φθάσουν γρήγορα στη μέγιστη ταχύτητα. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες γάτες, οι τσίτα είναι μικρού μεγέθους και έχουν ύψος 1 μέτρο. Προέρχονται από την Αφρική και την Ασία και ζουν σε ανοικτές περιοχές. Όταν τρέχουν, κάνουν χρήση των ουρών τους για να κατευθυνθούν στη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, ο αριθμός των τσίτα μειώνεται κάθε χρόνο, συνεπώς είναι επιτακτικό να προστατευθεί αυτό το εκπληκτικό ζώο.