Η φαντασία στην αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει εξωπραγματικά κτίρια που γίνονται αντικείμενο θαυμασμού από ειδήμονες αλλά και απλούς επισκέπτες. Το ρίσκο και η πρωτοτυπία μπορεί να αυξάνουν το χρόνο και το κόστος υλοποίησης, αλλά το αποτέλεσμα συνήθως ανταμείβει και με το παραπάνω τον δημιουργό. Στο συγκεκριμένο άρθρο σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο περίεργα κτίρια στον κόσμο.

10. Το κτίριο καλάθι | ΗΠΑ

Το κτίριο καλάθι (The Basket Building) στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Longaberger στο Οχάιο της Αμερικής. Είναι ένα ακριβές αντίγραφο των καλαθιών που πουλάει η εταιρεία, η οποία σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος να προωθήσει το προϊόν της ήταν η κατασκευή του κτιρίου που “μιμείται” το ίδιο το προϊόν, δηλαδή που ακολουθεί τη λεγόμενη Novelty αρχιτεκτονική. Το κτίριο χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να κατασκευαστεί. Το εσωτερικό του είναι επίσης εντυπωσιακό με τις γυάλινες οροφές να επιτρέπουν στους εργαζόμενους και επισκέπτες να απολαμβάνουν το φυσικό φως της ημέρας.

9. Σπίτια Κύβοι | Ολλανδία

Τα σπίτια κύβοι ή σπίτια Kubuswoningen όπως είναι ευρέως γνωστά, είναι από τα πιο εκπληκτικά αλλά και πιο περίεργα κτίρια στον κόσμο. Πρόκειται για ένα σύνολο καινοτόμων κατοικιών που χτίστηκαν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Σχεδιάστηκαν από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Piet Blom. Ο σχεδιασμός των κύβων αντιπροσωπεύει ένα χωριό μέσα σε μια πόλη. Πρόκειται για κύβους που στηρίζονται πάνω σε εξάγωνους πυλώνες υπό διαφορετικές γωνίες, έτσι ώστε να μοιάζουν με δέντρα που διαμορφώνουν ένα δάσος. Υπάρχουν 38 μικροί κύβοι, όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

8. Βιόσφαιρα | Καναδάς

Η Βιόσφαιρα (Biosphere Environmental Museum ) είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στο περιβάλλον που βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Richard Buckminster Fuller με τη χρήση χαλύβδινων σωλήνων και έχει διάμετρο 76 μέτρα και ύψος 62 μέτρα.

7. Δάσος Σπιράλ | Γερμανία

Το Δάσος Σπιράλ (Waldspirale) είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο Darmstand της Γερμανίας που χτίστηκε τη δεκαετία του 1990. Σχεδιάστηκε από τον αυστριακό καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser, υλοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Heinz M. Springmann και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Bauverein Darmstadt το 2000. Έχει 12 ορόφους, 105 διαμερίσματα, πάρκινγκ, cafe-bar, παιδότοπο και τεχνητή λίμνη. Η οροφή του έχει έντονο το πράσινο στοιχείο αφού είναι γεμάτη φυτά και δέντρα, ενώ συνολικά όλα τα χρώματα και αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της κίνησης του σπιράλ κάνουν το κτίριο να μοιάζει πολύ όμορφο και ζεστό.

6. Habitat 67 | Καναδάς

Το Habitat 67 είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο Μόντρεαλ του Καναδά, σχεδιασμένο από τον ισραηλινοκαναδό αρχιτέκτονα Moshe Safdie. Το Habitat 67 θεωρείται ορόσημο στην αρχιτεκτονική και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και σημαντικά κτίρια στον Καναδά. Μοιάζει με μια πολύ ενδιαφέρουσα διάταξη κύβων που θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί από παιδιά που παίζουν. Αντίθετα με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι ένα κτίριο απόλυτα σταθερό και πολύ άνετο για να ζει κανείς. Αποτελείται από 354 διαμερίσματα ενώ παράλληλα έχει αρκετούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους και έντονο το οικολογικό και «πράσινο» στοιχείο.

5. La Pedrera | Ισπανία

Επίσης γνωστό ως Casa Mila, είναι ένα κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudi και χτίστηκε μεταξύ 1906-1912. Βρίσκεται στην περιοχή Eixample της Βαρκελώνης. Το σπίτι σχεδιάστηκε από τον Gaudi για ένα παντρεμένο ζευγάρι. Μάλιστα, ήταν η τελευταία ιδιωτική κατοικία που σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα. Στο συγκεκριμένο κτίσμα δεν υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή κάτι που το κάνει άκρως αντισυμβατικό αλλά παράλληλα γοητευτικό. Είχε μια αμφιλεγόμενη σχεδίαση για εκείνη την εποχή συνδυάζοντας τις τολμηρές μορφές της κυματοειδούς πρόσοψης από πέτρα με τα πολύχρωμα ψηφιδωτά, τα πέτρινα γλυπτά και το σφυρήλατο σίδερο. Η Casa Mila χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τον τελευταίο όροφο, τη σοφίτα και τη στέγη για να απολαύσουν ακόμα καλύτερα αυτό το αριστούργημα.

4. Niteroi Contemporary Art Museum | Βραζιλία

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Niteroi βρίσκεται στην πόλη Niteroi του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Μοιάζει με ένα UFO που ήρθε από το διάστημα και προσγειώθηκε στη γη. Σχεδιασμένο από τον Oscar Niemey, κατασκευάστηκε το 1996 με τη βοήθεια του Bruno Contarini. Βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά πάνω από μια παραλία κάτι που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το κτίριο έχει 3 ορόφους με 16 μέτρα ύψος ενώ η διάμετρος του τρούλου είναι 50 μέτρα. Το καταπληκτικό αυτό κτίριο συγκεντρώνει τον θαυμασμό από αρχιτέκτονες αλλά και απλούς επισκέπτες που τους αρέσει ο ασυνήθιστος και πρωτότυπος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.