Μια φοβία είναι ένας ακραίος και παράλογος φόβος ή αποστροφή σε κάτι. Ορισμένες φοβίες θεωρούνται φυσιολογικές, ανεκτές και εύκολες να αντιμετωπίσουν, όπως η πυροφοβία (φόβος φωτιάς) ή η θαλασσοφοβία (φόβος της θάλασσας). Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει ασυνήθιστες και ακραίες φοβίες. Αυτές οι παράξενες φοβίες δεν είναι μόνο δύσκολο να διαχειριστούν, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά και αρνητικά τη ζωή του πάσχοντα και των γύρω του. Αυτές είναι Top10 περίεργες ανθρώπινες φοβίες από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι.

10. Απτοφοβία (Haphephobia)

Η φοβία απέναντι στο ξένο άγγιγμα. Όταν πάσχεις από απτοφοβία, η ανθρώπινη αφή μπορεί να είναι ενοχλητική, ακόμη και οδυνηρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος είναι μόνο προς ένα φύλο, ενώ σε άλλους πάσχοντες, ο φόβος αφορά σε όλους τους ανθρώπους.

9. Εργοφοβία (Ergophobia)

Ο φόβος της εργασίας και της δραστηριότητας. Για αυτόν που πάσχει από εργοφοβία, κάθε φορά που σκέφτεται την εργασία, μια συντριπτική αίσθηση φόβου τον παγιδεύει. Δεν είναι θέμα κακού προϊσταμένου ή κλίματος εργασίας. Οι εργοφοβικοί φοβούνται συνολικά το περιβάλλον εργασίας και ότι έχει να κάνει με αυτή.

8. Νεοφοβία (Neophobia)

Φόβος για το καινούργιο. Η νεοφοβία είναι ο φόβος για κάτι νέο, είτε πρόκειται για καταστάσεις, τόπους ή πράγματα. Οι νεοφοβικοί άνθρωποι συνήθως έχουν προβλήματα με την προσπάθεια να δοκιμάσουν νέες συσκευές, τρόφιμα, συνήθειες ή χρονοδιαγράμματα. Κοινωνικά, η νεοφοβία εξηγεί γιατί οι ιδέες, οι εφευρέσεις, η μόδα, η ηθική και άλλες κοινωνικές αλλαγές συχνά αργούν να αφομοιωθούν παρά τα λογικά πλεονεκτήματά τους. Η νεοφοβία των τροφίμων είναι μια από τις πιο κοινές μορφές αυτού του φόβου.

7. Φιλοφοβία (Philophobia)

Ο φόβος του να ερωτευτείς. Είναι στενά συνδεδεμένη με μια προηγούμενη τραυματική εμπειρία που περιλαμβάνει αγάπη και σχέσεις. Αν κάποιο άτομο έχει αποτύχει σε μια σχέση του στο παρελθόν, όπως ένα διαζύγιο, μπορεί να βγάλει φιλοφοβία. Η φιλοφοβία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας κακής ανατροφής στην οποία το άτομο είδε τα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων των γονιών του. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η θεραπεία μέσω έκθεσης αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη φιλοφοφία.

6. Υδροφοβία (Ablutophobia)

Η υδροφοβία είναι ο φόβος της κολύμβησης, του πλυσίματος και του καθαρισμού. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη κατάσταση που είναι συχνότερη στις γυναίκες και τα παιδιά από ότι στους άνδρες. Η φοβία εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, από το φόβο του να κάνεις ντους έως μια συνολική πλήρη φοβία για όλα τα υγρά. Πιθανότατα προκαλείται από συγκεκριμένα τραυματικά περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν σε ατυχήματα παιδικής ηλικίας που αφορούν νερό ή καταχρηστικούς γονείς οι οποίοι ενδέχεται να έχουν εφαρμόσει νερό ή βούτηγμα στο νερό ως τιμωρία προς τα παιδιά τους.

5. Nomophobia

Απο τα αρχικά της φράσης no mobile phone phobia. Είναι ο φόβος να μην έχει κανείς κινητό τηλέφωνο. Ένα από τα αίτια της είναι ο εθισμός στην τεχνολογία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είχαν αρνητικές εμπειρίες όταν έμειναν χωρίς κινητό τηλέφωνο μπορούν επίσης να αναπτύξουν nomophobia. Είναι κοινή σε όλα τα έθνη του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο ποσοστό εθισμού κινητών τηλεφώνων. Οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της nomophobia είναι η πλήξη, η μοναξιά και η ανασφάλεια.

4. Decidophobia

Ο φόβος λήψης αποφάσεων. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό συνήθως ενοχλούνται από την υποχρέωση να κάνουν επιλογές. Η αιτία της decidophobia είναι συνήθως μια κακή εμπειρία με τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ζωής κάποιου. Ένα παράδειγμα θα ήταν μια ασήμαντη απόφαση που οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες. Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες συνήθως ακολουθούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

3. Ηλιοφοβία (Heliophobia)

Η ηλιοφοβία είναι υπερβολικός ή παράλογος φόβος για το ηλιακό φως. Μια από τις πιο πιθανές αιτίες είναι η παρερμηνεία γύρω από αυτό. Για παράδειγμα, ένα άτομο που πιστεύει ότι η υπερβολική έκθεση στο φως του ήλιου θα προκαλέσει καρκίνο του δέρματος θα μπορούσε να γίνει ηλιοφοβικό. Επιπλέον, ένα άτομο που έχει υποστεί ηλιακά εγκαύματα μπορεί επίσης να αναπτύξει ηλιοφοβία.

2. Γενοφοβία (Genophobia)

Ο φόβος για το σεξ. Η γενοφοβία είναι ο παράλογος ψυχολογικός φόβος της σεξουαλικής επαφής. Οι γενοφοβικοί άνθρωποι μπορεί να τρομοκρατηθούν από το σεξ ή από οτιδήποτε γύρω από αυτό. Η γενοφοβία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω μιας δυσάρεστης σεξουαλικής εμπειρίας, όπως ο βιασμός ή η κακοποίηση. Το θύμα μπορεί να ξαναζήσει το τραύμα πολλές φορές. Επιπλέον, η γενοφοβία μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα του άγχους της απόδοσης, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν σεξουαλική εμπειρία ή απέχουν από το σεξ για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

1. Γλωσσοφοβία (Glossophobia)

Η γλωσσοφoβια είναι ο φόβος της δημόσιας ομιλίας. Ένα γλωσσοφοβικό άτομο δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη νευρικότητα που θα προκύψει όποτε απαιτείται να μιλήσει δημοσίως. Οι πάσχοντες τείνουν να αποφεύγουν πλήρως οποιοδήποτε σενάριο δημόσιας ομιλίας. Η γλωσσοφοβία μπορεί να προκληθεί από σχετικό τραύμα ή προδιάθεση. Ο φόβος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τη γλωσσοφοβία τους με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Ο Πρίγκιπας Χάρι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πάσχοντος από γλωσσοφοβία.

Πηγή / Source