Sakis Pallikaris

Υπάρχουν ρολόγια με απίστευτα complications, ρολόγια με επαναστατικούς μηχανισμούς που άλλαξαν τα δεδομένα στην ιστορία της ωρολογοποιίας, ρολόγια με πολύτιμους λίθους και εξωπραγματικές τιμές. Στην συγκεκριμένη λίστα όμως θα βρείτε τα εμβληματικότερα ρολόγια όλων των εποχών. Ρολόγια που σχεδιάστηκαν πολλές δεκαετίες πριν και εξακολουθούν να υπάρχουν ελάχιστα τροποποιημένα στις σημερινές συλλογές των οίκων υψηλής ωρολογοποιίας και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πιθανώς για πάντα. Ρολόγια αναγνωρίσιμα, διαχρονικά, με μεγάλη ζήτηση που γερνάνε όμορφα και σε κάποιες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν μειώνεται η αξία τους με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αντιθέτως αυξάνεται.

Σε αυτά τα ρολόγια αξίζει να «επενδύσει» κανείς είτε απλά χρειάζεται ένα και μοναδικό καλό ρολόι, είτε θέλει να εμπλουτίσει την συλλογή του. Η εξειδίκευση πάνω στις παραλλαγές των συγκεκριμένων μοντέλων και στις ειδικές ή σπάνιες εκδόσεις τους θα χρειαζόταν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για να αναλυθεί. Στο top-ten.gr επιλέγουμε να σας τα παρουσιάσουμε επιγραμματικά.

10. IWC Pilot

Η εταιρεία International Watch Company, ευρύτερα γνωστή με τα αρχικά IWC υπάρχει από το 1868. Ήταν το 1936 όμως που πρωτοεμφάνισε ανθεκτικά ρολόγια για πιλότους με αντιμαγνητικό μηχανισμό και μεγάλη αντοχή στις αλλαγές θερμοκρασίας. Το 1948 μάλιστα έγινε ο προμηθευτής της βρετανικής Royal Air Force. Σήμερα η σειρά Pilot των ρολογιών της IWC είναι η πιο εμβληματική της εταιρείας, το δε αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της σειράς είναι το Big Pilot με την χαρακτηριστική μεγάλη κάσα των 46,2 mm και την μεγάλη κορώνα που τότε δημιουργήθηκε για καθαρά χρηστικούς λογούς. Να μπορεί δηλαδή ένας πιλότος να ρυθμίζει το ρολόι ενώ φοράει τα γάντια του εν ώρα πτήσης.

9. Cartier Santos

Αν και τα ρολόγια των οίκων κοσμηματοποιίας δύσκολα συγκινούν τους λάτρεις των ρολογιών, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την Cartier μια εξαίρεση λόγω της μεγάλης της ιστορίας στην ωρολογοποιία. Ήταν το 1904 όταν ο Louis Cartier θέλοντας να λύσει το πρόβλημα του πρωτοπόρου αεροπόρου Alberto Santos-Dumont να πιλοτάρει το αεροπλάνο του και παράλληλα να μπορεί να βλέπει την ώρα σκέφτηκε την ιδέα να το δέσει στον καρπό. Ούτε ο ίδιος είχε ποτέ φανταστεί ότι αυτό θα οδηγούσε στην αντικατάσταση των ρολογιών τσέπης από αυτά του χειρός. Το 2004 η Cartier παρουσίασε το Santos 100 σε μεγάλο μοντέρνο μέγεθος κλείνοντας τα 100 χρόνια του μοντέλου και η ιστορία συνεχίζεται.

8. Panerai Luminor

Η εταιρεία υπάρχει από το 1860, είχε έδρα την Φλωρεντία και έφτιαχνε καταδυτικά στρατιωτικά ρολόγια τα όποια φορούσαν μηχανή της Rolex. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες είναι όμως που κατάφερε να κάνει τα ρολόγια της εμβληματικά και από όσο μπορούμε να προβλέψουμε, διαχρονικά. Η χαρακτηριστική κάσα της Luminor σειράς με το προστατευτικό κορώνας που κάποτε βρισκόταν στα χεριά των αντρών του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, αποτελεί πλέον κομμάτι της pop κουλτούρας και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ρολόγια.

7. Breitling Navitimer

Από το 1952 αποτελεί το αγαπημένο ρολόι των αεροπόρων όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομά του, που προέρχεται από την σύνθεση του “navigation” και του “timer”. Ήταν ικανό να κάνει όλους τους υπολογισμούς ενός σχεδίου πτήσης. Η Βreitling βρίσκεται ψηλά στις πωλήσεις λόγω του δημοφιλούς ονόματός της, αλλά και των ελαφρώς πιο προσιτών τιμών της. Από την πληθώρα μοντέλων της, το Navitimer είναι το πιο διαχρονικό και εμβληματικό.

6. Jaeger-LeCoultre Reverso

Η εταιρεία που υπήρξε προμηθευτής μηχανών των υπολοίπων εταιρειών ελβετικής ωρολογοποιίας, το 1931 παρουσίασε το Reverso. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το ρολόι γέρνει σε έναν άξονα και το πίσω μέρος του έρχεται μπροστά ώστε το καντράν να προστατεύεται. Αρχικά παρουσιάστηκε λόγω της ανάγκης να προστατεύει το καντράν που συχνά έσπαγε από τα χτυπήματα μπαστουνιού στους αγώνες πόλο. Κλασικό δείγμα art deco design εξακολουθεί να παράγεται σήμερα, ακολουθώντας τις αναλογίες της χρυσής τομής. Όχι εξαιρετικά δημοφιλές στους μη γνώστες, ανήκει σε αυτή την λίστα ως ένα κομμάτι της ιστορίας της ωρολογοποιίας.