Θα είχατε την περιέργεια να δείτε τι μπορείτε να ξεχωρίσετε κοιτώντας την επιφάνεια της Γης από ένα δορυφόρο; Φυσικά φαινόμενα αλλά και τεχνητά δημιουργήματα σίγουρα μοιάζουν αρκετά εντυπωσιακά αν τα κοιτάξεις από χιλιάδες μίλια μακριά. Εδώ σας παρουσιάζουμε τη λίστα με 10 τεράστια πράγματα στη Γη που είναι ορατά από το διάστημα.

10. Φωταγωγημένες πόλεις τη νύχτα

Cities at night

Οι αστροναύτες μπορούν να δουν τις ηπείρους από το διάστημα και να αναλύσουν το σχήμα τους. Μέσα σε αυτές, οι φωταγωγημένες πόλεις το βράδυ μοιάζουν σαν αστερισμοί σε ένα γήινο διάστημα. Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκυο είναι από τις μεγαλουπόλεις που δημιουργούν το μεγαλύτερο φως και κλέβουν την παράσταση.

9. Palm islands, Ντουμπάι

Palm Island Dubai

Είναι τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά στον κόσμο και μπορούν να φανούν από ένα δορυφόρο. Τα Palm Islands είναι στην πραγματικότητα δύο τεχνητά νησιά σε σχήμα φοίνικα, που απλώνονται σε μια έκταση 100000 κυβικών μέτρων. Τα World islands από την άλλη, είναι ένα τεχνητό αρχιπέλαγος μικρών νησιών που σχηματίζουν το χάρτη της Υδρογείου και βρίσκονται και αυτά στις ακτές του Ντουμπάι.

8. Άνθιση φυτοπλαγκτού (Phytoplankton Blooms)

Phytoplankton Blooms

Είναι ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο. Η άνθιση φυτοπλαγκτού είναι η συγκέντρωση αμέτρητων μικροσκοπικών φυτών στην επιφάνεια του ωκεανού. Μαγευτικά στιγμιότυπα αυτού του φαινομένου συλλαμβάνονται από δορυφόρους όπως ο Terra και ο Aqua της NASA. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο.

7. Θερμοκήπια της Αλμερία

Τα θερμοκήπια της Αλμερία είναι η καρδιά της γεωργίας της Ισπανίας και απλώνεται σε έκταση 64.000 στρεμμάτων. Αυτά τα πλαστικά θερμοκήπια είναι ορατά από το διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χιλιάδες τόνοι λαχανικών και φρούτων παράγονται εδώ κάθε χρόνο και εξάγονται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

6. Πυραμίδες της Γκίζας

massive things can seen from space

Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου αλλά και ένα από τα αγαπημένα σημεία παρακολούθησης για τους αστρονόμους. Αν και δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι από το διάστημα, οι κάμερες υψηλής ανάλυσης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν τραβήξει πολλές λεπτομερείς εικόνες της μεγάλης πυραμίδας.

5. Δέλτα του Γάγγη

Ganges River Delta

Το Δέλτα του ποταμού Γάγγη είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δέλτα ποταμών στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί στον κόλπο της Βεγγάλης, σε μέρος του Μπαγκλαντές και της Δυτικής Βεγγάλης της Ινδίας. Καλύπτει μια περιοχή 220 μιλίων και μπορεί να φανεί από ένα δορυφόρο του διαστήματος.

4. Grand Canyon

Grand Canyon

Σίγουρα χρειάζεται πολλές μέρες για να εξερευνήσετε κάθε σημείο του μήκους 277 μιλίων Grand Canyon στην Αριζόνα. Αλλά οι αστροναύτες είναι ευτυχείς που μπορούν να δουν ολόκληρο το Grand Canyon με μια ματιά. Οι απεικονίσεις του Grand Canyon βοηθούν τους επιστήμονες να κατασκευάσουν τον χάρτη της επιφάνειας αυτού του απότομου φαραγγιού και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στην επιφάνειά του.

3. Αμαζόνιος

Amazon River

Ο ποταμός Αμαζόνιος έχει μήκος 4000 μιλίων και αυτός μαζί με τους παραποτάμους του μπορούν να φανούν από το διάστημα. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε από ένα από τα πληρώματα του ISS το 2006. Από το διάστημα, το χρώμα των υδάτων του Αμαζονίου φαίνεται βαθύ και σκούρο, λόγω του τοπικού περιβάλλοντος και των πεδινών δασών.

2. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef)

Great Barrier Reef

Έχει μήκος 1600 μίλια και είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στη Γη. Είναι επίσης το μεγαλύτερο «ζωντανό» πράγμα σε αυτόν τον κόσμο που μπορεί να φανεί από το διάστημα. Διασυνδέει περισσότερους από 900 υφάλους, που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας. Ανήκει στις προστατευόμενες φυσικές περιοχές της UNESCO, ενώ φιλοξενεί 1500 τροπικά είδη ψαριών. Αποτελεί επίσης κύριο προορισμό των scuba divers και ένα από τα καλύτερα τουριστικά spots στην Αυστραλία.

1. Ιμαλάια

Himalayas from space

Τα Ιμαλάια, οι υψηλότερες κορυφές του κόσμου δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μας. Η οροσειρά χωρίζει την ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ, όπου βρίσκεται το όρος Everest. Τα Ιμαλάια περιλαμβάνουν εκατοντάδες βουνά που ξεπερνούν το ύψος των 7.200 μέτρων. Πολλές περιοχές αυτής της οροσειράς είναι επίσης ιερές τόσο για τον Ινδουισμό όσο και για τον Βουδισμό.

Πηγή / Source