10. Line for Heaven

Για όσους δεν βρίσκουν το Facebook ή το Reddit αρκετά χριστιανικό, μια ομάδα χριστιανών δημιούργησε τον ιστότοπο Line For Heaven, ειδικά για εκείνους τους χριστιανούς που θέλουν να συναγωνιστούν σε έναν “virtual” αγώνα για τον ουρανό. Οι χρήστες συναγωνίζονται για βαθμούς (karma points) που τους ανεβάζουν βαθμολογία σε αυτή την “ουράνια” κλίμακα. Οι χρήστες κερδίζουν karma π.χ. δίνοντας άλλες ευλογίες στους χρήστες και ομολογώντας τις αμαρτίες τους.

9. Nextdoor

Ενώ τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα διαφημίζουν την ικανότητά τους να συνδέουν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κατασκευαστές του Nextdoor επικεντρώνονται περισσότερο στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων στο κοντινό περιβάλλον. Οι χρήστες του Nextdoor μπορούν να συνδεθούν μόνο με άτομα που βρίσκονται στη δική τους ή τις γύρω γειτονιές. Ο περιορισμός του δικτύου σε μικρή γεωγραφική περιοχή συμβάλλει στην προστασία του απορρήτου των χρηστών. Το Nextdoor βγήκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τοπικές επιχειρήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους, να προσλαμβάνουν babysitters στην περιοχή και (κυρίως) να διαδίδουν πληροφορίες σχετικά με πιθανά εγκλήματα στην περιοχή, δημιουργώντας ένα δίκτυο που μπορεί να προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σπιτιών σχετικά με πιθανές απειλές για την ασφάλειά τους.

8. ZiiTrend

Αν και τώρα έχει σταματήσει τη λειτουργία του, το ZiiTrend ήταν ένα ενδιαφέρον social media site στα μέσα της δεκαετίας του 2000 που επικεντρώθηκε στις δυνατότητες πρόβλεψης της συμπεριφοράς των ανθρώπων του διαδικτύου. Οι χρήστες του ZiiTrend οργανώθηκαν σε περιοχές ενδιαφέροντος, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι οικονομικά θέματα ή θέματα καθημερινότητας. Στη συνέχεια, οι χρήστες θα έστελναν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα στο συγκεκριμένο πεδίο ενδιαφέροντος και πάνω σε αυτά θα ψήφιζαν όλοι. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους προγραμματισμού, οι προγραμματιστές της ZiiTrend συγκέντρωναν αυτές τις προβλέψεις και δημοσίευαν το πιο πιθανό αποτέλεσμα για μελλοντικά γεγονότα. Ο λόγος της πτώσης του ήταν πιθανότατα το γεγονός ότι το περιβάλλον του δεν ήταν φιλικό για τον χρήστη.

7. Ncludr


Ένα ακόμη πλέον ανενεργό κοινωνικό δίκτυο είναι το Nclusr, το οποίο ήταν ένα site όπου όλοι είναι φίλοι με όλους (για την ακρίβεια με το που έμπαινες είχες 12,3 δις φίλους). Το πιο αστείο ήταν οι ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσεις για να σου φτιάξουν αυτόματα ένα γενικά χιουμοριστικό προφίλ.

6. Dark Web κοινωνικά δίκτυα

Το dark web είναι τα sites τα οποία δεν είναι προσβάσιμα μέσω απλών browsers αλλά μέσω ειδικών εργαλείων όπως οι Tor browsers. Eπίσης, είναι γνωστό ως καταφύγιο για τα πιο σκοτεινά μέρη της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του οργανωμένου εγκλήματος και της παιδικής πορνογραφίας. Ωστόσο, ορισμένοι σκοτεινοί χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποίησαν την ανωνυμία του dark web για να δημιουργήσουν ειδικά κοινωνικά δίκτυα. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να αναλύσουμε πλήρως το dark web, είναι και αρκετά δύσκολο να βρούμε την έκταση των social media μέσα σε αυτό, ωστόσο μερικές περιοχές είναι γνωστές. Ένα από τα πιο ορατά σκοτεινά κοινωνικά δίκτυα είναι το Galaxy2, σχεδιασμένο από έναν προγραμματιστή με το όνομα Lameth. Το Galaxy2 απαιτεί από όλους τους χρήστες να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, αλλά τους επιτρέπει να μιλούν και να αλληλεπιδρούν όπως σε ένα κανονικό δίκτυο. Το Galaxy2, όπως πολλοί σκοτεινοί ιστότοποι, προσελκύει ανθρώπους όπως παιδικούς πορνογράφους, αλλά ο Lameth σχεδίασε το δίκτυό του με τρόπο που δεν τους επέτρεπε να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους μέσω του ιστότοπου. Ενώ είναι μικρό και κρυμμένο από τους απλούς χρήστες, το Galaxy2 είναι εξίσου ενεργό με τη δική του βάση χρηστών όπως δηλαδή το Facebook και το Twitter. Άλλα σκοτεινά κοινωνικά δίκτυα έχουν να κάνουν με πολιτικές συζητήσεις, όπως το Darknet Nation. Ο ιστότοπος είναι ένας παράδεισος για όσους μπορεί να έχουν ριζοσπαστικές πολιτικές πεποιθήσεις ή απόψεις, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν με παρόμοιους ανθρώπους.

5. Chirp

Η εύκολη μετάδοση αρχείων είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας smartphone, αλλά οι προγραμματιστές πίσω από το Chirp το κάνουν με λίγο διαφορετικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας λογισμικό που κωδικοποιεί εικόνες και αρχεία ως ήχο, το Chirp επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες χωρίς να έχουν δεδομένα ή Wi-Fi σύνδεση στα τηλέφωνά τους. Η ιδέα πίσω από το Chirp είναι αρκετά απλή αλλά συναρπαστική. Η εφαρμογή λαμβάνει τα αρχεία και τα κωδικοποιεί σαν ήχο, ο οποίος μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιαδήποτε συσκευή ήχου. Όταν παίζεται ο ήχος από μια συσκευή, οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά και χρησιμοποιεί το Chirp, θα πάρει τον ήχο και θα τον αποθηκεύσει. Μόλις η συσκευή αποκτήσει πρόσβαση στο Internet, το Chirp αποκωδικοποιεί το αρχείο ήχου και παρουσιάζει το υλικό στον χρήστη του. Από τη στιγμή που το Chirp μεταδίδει μέσω ήχου, είναι ιδανικό για μαζική ανταλλαγή αρχείων και πληροφοριών χρησιμοποιώντας μεγάφωνα ή ραδιόφωνα. Οι διαφημιζόμενοι και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα επωφεληθούν από το σύστημα στέλνοντας στους χρήστες ενημερωμένες εικόνες και πληροφορίες όταν βρίσκονται σε εκδηλώσεις.

4. REMCloud

Το REMCloud (πλέον ανενεργό), δυστυχώς, δεν είναι ένα social media site που βασίζεται στο δημοφιλές συγκρότημα R.E.M. Αντίθετα, είναι ένα δίκτυο που επιχειρεί να προσφέρει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με επίκεντρο τα όνειρα. Οι χρήστες του REMCloud προσθέτουν τα δικά τους όνειρα στον ιστότοπο, όπου μπορούν να τα δουν και άλλοι. Στη συνέχεια, άλλοι άνθρωποι βλέπουν τα όνειρά του άλλου και προσφέρουν προτάσεις για το τι σημαίνουν. Για τις ερμηνείες των ονείρων, οι χρήστες μπορούν είτε να επιλέξουν να μιλάνε σε ιδιωτικές συνομιλίες είτε να τις κάνουν public στην κοινότητα. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του REMCloud είναι το Mosaic Dream. Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και τοποθεσίες, το REMCloud φτιάχνει ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει τι ονειρεύονται οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου.