Ας το παραδεχτούμε. Πολύ σύντομα, τα ρομπότ θα αναλάβουν πολλές από τις δουλειές του απλού κόσμου, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει όλο και πιο πολύ στην ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, τα ρομπότ θα δυσκολευτούν να καταλάβουν όλες τις θέσεις εργασίες μονομιάς. Εδώ σας παρουσιάζουμε 10 επαγγέλματα που θα αργήσουν πολύ να αντικατασταθούν από Ρομπότ.

10. Συγγραφέας

Από μια σκοπιά, το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια απλά αναδιάταξη λέξεων που ήδη υπάρχουν, οπότε η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε αυτό. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι το πάθος, η προσωπική χροιά και η ανθρώπινη έμπνευση ενός συγγραφέα θα αργήσει πολύ να περάσει στα χέρια των ρομπότ.

9. Ράφτης ενδυμάτων

Η πλειοψηφία των ενδυμάτων προέρχεται από χέρια που ζουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου όπως το Μπαγκλαντές, όπου οι συνθήκες εργασίας τους είναι αποτρόπαιες. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αυτές τις θέσεις εργασίας για να επιβιώσουν. Χωρίς τη βιομηχανία ειδών ένδυσης, δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα οδηγούνταν στο θάνατο.

8. Ψυχολόγος

Ένα πράγμα που η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά αδύνατο να δημιουργήσει είναι ενσυναίσθηση. Δεδομένου ότι ένα ρομπότ δεν ήταν ποτέ άνθρωπος, πώς μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά μας; Τα Chatbots για παράδειγμα δεν μπορούν να περάσουν το τεστ Turing, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν στο ίδιο επίπεδο μιας ανθρώπινης συνομιλίας.

7. Γιατρός

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να εισχωρεί στον ιατρικό τομέα. Στο μέλλον, θα μπορέσουμε να λάβουμε μια απλή διάγνωση βγάζοντας μια φωτογραφία από το smartphone μας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα τρέχει σε μια βάση δεδομένων φωτογραφιών και θα συγκρίνει τις φωτογραφίες με τη δική μας για να δει αν υπάρχει match. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση των πραγματικών γιατρών. Οι άνθρωποι θα χρειάζονται πάντα έναν γιατρό για να επικοινωνούν για ότι έχει να κάνει με την υγεία τους και επίσης πρέπει να υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Επιπλέον, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε μια χειρουργική επέμβαση, χρειάζεστε έναν χειρουργό που θα αυτοσχεδιάσει, όχι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που στερείται αυτής της αναγκαίας αυξημένης προσαρμοστικότητας.

6. Μουσικός

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να δημιουργήσει τη δική της μουσική, από ιρλανδικά λαϊκά τραγούδια μέχρι ηλεκτρονική μουσική. Αλλά μην ανησυχείτε. Δε θα εκλείψει ποτέ φαινόμενο των fans και της αγάπης που αισθάνονται για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Τα ρομπότ πιθανότατα δεν θα τα δούμε ποτέ στις αφίσες που κολλάνε τα μικρά κορίτσια στους τοίχους των δωματίων τους.

5. Αστυνομικός

Μπορεί να έχετε δει ρομπότ ως φρουρούς ασφαλείας, αλλά η χρησιμότητά τους είναι αμφισβητήσιμη. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη να είναι υπεύθυνη για τη σύλληψη ανθρώπων, συνεπώς η πλήρης αντικατάσταση αστυνομικών από ρομπότ μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά.

4. Δικαστής

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχεται τόσες πολλές καταγγελίες σε καθημερινή βάση, που δεν είναι δυνατό να τα ρυθμίσει όλα ενώπιον του δικαστηρίου. Το 2015, το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου κατέληξε σε έναν αλγόριθμο που ήταν σε θέση να κρίνει σωστά στο 79% των περιπτώσεων-καταγγελιών, γεγονός που τους βοήθησε να μειώσουν τις ώρες εργασίας κατά πολύ.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ρομπότ μπορεί να καθίσει στη θέση ενός δικαστή. Η ανθρώπινη ενσυναίσθηση και εδώ έχει πολλά να κάνει με την έκβαση μιας υπόθεσης. Για παράδειγμα, μια φτωχή μητέρα που κλέβει ένα ψωμί θα μπορούσε πιθανώς να αποχωρήσει με μια μικρότερη ποινή από κάποιον που ληστεύει μια τράπεζα. Συνεπώς, με τα ρομπότ να δικάζουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξει στη φυλακή κάποιος πραγματικά αθώος.

3. Καθηγητής Τέχνης

Η τέχνη είναι ένα απίστευτα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού. Σίγουρα κανείς δε θέλει να αφήσει την τέχνη να πέσει στα χέρια ενός ρομπότ. Ευτυχώς, τα ρομποτικά χέρια έχουν προς το παρόν τις καλλιτεχνικές ικανότητες ενός 4χρονου.

2. Επαγγελματίας Αθλητής

Οι άνθρωποι θα θέλουν πάντα να θαυμάζουν αθλητές-είδωλα και να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ομάδες. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να κάνουν όνειρα να γίνουν επαγγελματίες αθλητές όταν μεγαλώσουν. Τα ρομπότ μπορεί να φθάσουν έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ταχύτητα και στην ακρίβεια, αλλά ποτέ δε θα αποκτήσουν τις ανθρώπινες αντιδράσεις, αρετές και τεχνικές στον αθλητισμό.

1. Ιερέας

Τα ρομπότ λειτουργούν μόνο με στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα και γεγονότα και ένα κομμάτι σίδερο δε μπορεί να νιώσει καμία απολύτως έννοια πίστης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη για το μέλλον της απασχόλησης ισχυρίζεται ότι υπάρχει λιγότερο από 1% πιθανότητα οι ιερείς να χάσουν τη δουλειά τους από ρομπότ στο μέλλον.

Πηγή / Source