Η ομορφιά ενός τόπου δεν καθορίζεται από τον αριθμό των τουριστών που τον επισκέπτονται. Παρά το γεγονός ότι έχουν σκληρό περιβάλλον, οι έρημοι έχουν μια συγκλονιστική ομορφιά που δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Εδώ σας παρουσιάζουμε την Top10 λίστα των πιο όμορφων ερήμων στον κόσμο.

10. Έρημος Σονόρα, Νοτιοδυτική Βόρεια Αμερική

Η Σονόρα είναι μια καταπληκτική έρημος που καλύπτει 100.387 τετραγωνικά μίλια των περιοχών της Νοτιοδυτικής Αριζόνα, της Νοτιοανατολικής Καλιφόρνια και του Βορειοδυτικού Μεξικό. Αυτή η έρημος έχει τη περισσότερη βροχόπτωση από κάθε άλλη έρημο με 25 έως 35 cm ετησίως. Η έρημος Σονόρα είναι επίσης γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητα της. Περισσότερα από 60 θηλαστικά, 20 αμφίβια, 100 ερπετά, 20 είδη ψαριών, 350 είδη πουλιών και 2000 είδη φυτών ζουν εδώ. Η έρημος Σονόρα είναι η πιο καυτή και η δεύτερη μεγαλύτερη έρημος στη Βόρεια Αμερική. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία θα φθάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

9. Έρημος Simpson, Αυστραλία

Η έρημος Simpson είναι η τέταρτη μεγαλύτερη και ίσως η πιο όμορφη έρημος στην Αυστραλία. Έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση 65.637 τετραγωνικά μίλια. Οι παράλληλοι αμμόλοφοι είναι το πιο ελκυστικό στοιχείο αυτής της ερήμου. Η έρημος Simpson έχει περισσότερους από 1100 παράλληλους αμμόλοφους. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από αυτούς ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα σε μήκος. Εκτός από τον αριθμό και το μήκος, οι αμμόλοφοι της ερήμου Simpson είναι επίσης φημισμένοι για τα λαμπρά χρώματά τους, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το ροζ και το λευκό. Αυτή η άγονη περιοχή έχει βροχόπτωση μόνο 150 mm ετησίως. Η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία στην έρημο Simpson είναι 39 βαθμοί Κελσίου.

8. Αραβική έρημος, Νοτιοδυτική Ασία

Καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την αραβική χερσόνησο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ερήμου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Το κλίμα της αραβικής ερήμου χαρακτηρίζεται από ζεστές μέρες και ψυχρές νύχτες. Η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει τους 55 βαθμούς το καλοκαίρι. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αραβικής ερήμου καταλαμβάνεται από το Rub’al Khali – τη μεγαλύτερη περιοχή συνεχούς άμμου στον κόσμο. Το τμήμα αυτό καλύπτει έκταση 250.000 τετραγωνικών μιλίων.
Η αραβική έρημος περιέχει πολλές οροσειρές. Το υψηλότερο είναι το όρος Al-Nabi Shu’ayb που βρίσκεται στην Υεμένη και έχει ύψος 3666 μέτρα. Παρά το σκληρό κλίμα, η αραβική έρημος αποτελεί μια μεγάλη πηγή φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, των φωσφορικών αλάτων και του θείου.

7. Έρημος Νεγκέβ, Νότιο Ισραήλ

Καλύπτοντας 4700 τετραγωνικά μίλια, η έρημος του Negev καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της ξηράς του Ισραήλ. Αντί για έναν μεγάλο αριθμό από αμμόλοφους, αυτό θα δείτε σε αυτή την έρημο είναι φαράγγια και βαθιές κοιλάδες. Ο σημαντικότερος γεωλογικός σχηματισμός της ερήμου Negev είναι ένας μοναδικός κρατήρας διάβρωσης που ονομάζεται Makhteshim και είναι περιτριγυρισμένος από εκπληκτικά όμορφα βράχια.

6. Έρημος Μοχάβι, Νοτιοδυτικές ΗΠΑ

Η έρημος Mojave είναι η μικρότερη έρημος στη Βόρεια Αμερική. Έχει έκταση 25.000 τετραγωνικά μίλια και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια. Αυτή η έρημος καλύπτει επίσης ορισμένα μέρη της Νεβάδα και της Αριζόνα. Το πιο ελκυστικό κομμάτι της είναι οι αμμόλοφοι Kelso, ένα εκπληκτικό σύστημα αμμόλοφων που φθάνει τα 600 πόδια σε ύψος. Δημιουργημένοι από τον νοτιοανατολικό άνεμο, αυτοί οι μοναδικοί αμμόλοφοι έχουν εντυπωσιακό χρυσό τριανταφυλλί χρώμα. Στην έρημο αυτή θα συναντήσετε και μοναδικά είδη φυτών με πιο διάσημο το δέντρο του Joshua που δε θα βρείτε σε άλλα μέρη του κόσμου. Αναπτύσσεται σε ύψος 15 – 40 πόδια και ζει για περισσότερα από 150 χρόνια.

5. Έρημος Ατακάμα, Χιλή

Η έρημος Atacama είναι η ξηρότερη έρημος στον κόσμο. Βρίσκεται στη Βόρεια Χιλή και εκτείνεται σε 40540 τετραγωνικά μίλια. Η Atacama είναι ουσιαστικά ένας τόπος χωρίς βροχές. Είναι ενδιαφέρον ότι σε ορισμένα τμήματα αυτής της ερήμου δεν έχουν καταγραφεί ποτέ βροχοπτώσεις. Η μέση βροχόπτωση στην έρημο του Atacama είναι μόλις 1 χιλιοστό ετησίως. Το βουνό των Άνδεων και η χιλιανή παράκτια περιοχή στις δύο πλευρές της ερήμου εμποδίζουν την άφιξη της υγρασίας. Ως αποτέλεσμα, το χώμα σε αυτή την έρημο είναι ξηρό και άψυχο και μοιάζει με χώμα από τον Άρη. Ο καθαρός ουρανός και η έλλειψη ρύπανσης καθιστούν την Ατακάμα ως ένα από τα καλύτερα μέρη για θέαση και για αυτό το λόγο υπάρχουν 3 διεθνή παρατηρητήρια που λειτουργούν σε αυτή την έρημο.

4. Έρημος Σαχάρα, Βόρεια Αφρική

Με έκταση 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, η έρημος της Σαχάρας είναι η μεγαλύτερη καυτή έρημος στον κόσμο. Καθαρά με βάση το μέγεθος, η Σαχάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, μετά τις την Αρκτική και την Ανταρκτικής. Αυτή η απέραντη έρημος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής. Συνορεύει με τη Μεσόγειο θάλασσα προς Βορρά, την κοιλάδα του Νίγηρα στον Νότο, την κόκκινη θάλασσα στην Ανατολή και τον Ατλαντικό Ωκεανό στη Δύση. Η έρημος Σαχάρα έχει μια ασύγκριτη ομορφιά. Οι ξηρές κοιλάδες, τα βουνά, οι βραχώδεις σχηματισμοί, οι αμμόλοφοι, οι οάσεις της Σαχάρας είναι μοναδικές και εκπληκτικά όμορφες. Σχεδόν το 25% της ερήμου της Σαχάρας καλύπτεται από αμμόλοφους. Σε ορισμένες περιοχές, οι αμμόλοφοι έχουν ύψος 590 ποδιών.

3. Έρημος Γκόμπι, Κεντρική Ασία

Με έκταση 500.000 τετραγωνικά μίλια, που καλύπτουν τόσο τη νότια Μογγολία όσο και τη Βορειοδυτική Κίνα, η έρημος Gobi είναι η μεγαλύτερη έρημος στην Ασία. Αυτή η έρημος επεκτείνεται ραγδαία με ρυθμό 1390 τετραγωνικών μιλίων ανά έτος πάνω από τους βοσκοτόπους της Νότιας Κίνας. Το τοπίο της ερήμου Gobi χαρακτηρίζεται κυρίως από γυμνούς βράχους και λίγους αμμόλοφους. Η έρημος Gobi αποτελείται από πέντε κύριες οικολογικές περιοχές που περιλαμβάνουν ποικίλα γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως βουνά, αλμυρά έλη, βραχώδη τοπία και αμμόλοφους. Η έρημος Gobi έχει επίσης μεγάλη ιστορική σημασία ενώ είναι περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

2. Έρημος της Ναμίμπ, Ναμίμπια

Η έρημος Namib είναι μια όμορφη παράκτια έρημος στη Ναμίμπια. Εκτείνεται στα 1200 μίλια κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και καλύπτει έκταση 31200 τετραγωνικά μίλια. Με εκτιμώμενη ηλικία 55 εκατομμυρίων ετών, η έρημος Namib είναι μια από τις παλαιότερες ερήμους στον κόσμο. Με ψηλούς αμμόλοφους, τραχιά βουνά, χαλίκια και μοναδικά είδη ζώων και φυτών η έρημος Namib δεν μοιάζει κανένα άλλο μέρος στη γη. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τμήματά της είναι το Deadvlei. Μοιάζει με τηγάνι όπου τα νεκρά, σκοτεινά δέντρα περιστοιχίζονται από ψηλούς αμμόλοφους. Το τοπίο αυτό είναι πραγματικά ο παράδεισος ενός φωτογράφου και ένα από τα πιο σουρεαλιστικά τοπία στον κόσμο.

1. Ανταρκτική

Η παγωμένη Ανταρκτική θεωρείται έρημος επειδή έχει ετήσια βροχόπτωση 6 ιντσών. Με συνολική έκταση 5,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, η Ανταρκτική είναι η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο. Είναι επίσης το πιο ψυχρό και ξηρό μέρος στη Γη. Από την άλλη πλευρά, είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στον κόσμο. Είναι ενδιαφέρον ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Ανταρκτική είναι μόνο 14,5 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφτηκε στη Γη ήταν επίσης στην Ανταρκτική, με – 94,7 βαθμούς Κελσίου. Ο άνεμος σε ορισμένα μέρη της Ανταρκτικής μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 200 μίλια / ώρα. Σχεδόν το 98% της Ανταρκτικής καλύπτεται από πάγο. Αυτή η κατεψυγμένη ήπειρος φιλοξενεί επίσης το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως. Παρά το σκληρό περιβάλλον, στην Ανταρκτική ζουν ορισμένα καταπληκτικά ζώα και πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων, της φώκιας, των φαλαινών και πολλών άλλων.

Πηγή / Source